Pekka Helanen, Kumu Drums Oy

4.3.2013 13:11:00

ikä yrittäjyydessä on parasta?

Parasta on olla itsensä johtaja, sillä siitä syntyy joustavuus ja luovuus.

Mitä olet oppinut matkan varrella?

Kun tekee asiat viimeisen päälle hyvin ja sinnikkäästi, menestys tulee vääjäämättä.

Miten uudet ideat syntyvät?

Pitää tuntea alansa historia ja seurata tiiviisti nykyhetkeä. Silloin löytää tarpeen uudelle tai paremmalle jutulle. Joitain asioita kehitellään vuosikausia, joskus ideat syntyvät yhdessä yössä.

Terveisesi yrittäjyyttä harkitseville.

Jos on hyvä idea, kannattaa ehdottomasti kokeilla siipiään. Yrittäminenhän on elämää.

Mikä yrittäjyydessä on parasta?

Vapaus, mahdollisuus vaikuttaa omaan kalenteriin ja pidemmät yhtäjaksoiset vapaat kovan työpaineen vastapainoksi, itselleen tekeminen, monipuolisemmat työtehtävät eri toimialojen ja henkilöiden kanssa, laajempi verkosto.

Mitä olet oppinut matkan varrella?

Keskittymään eikä hajottamaan itseään eikä firman liiketoimintaa, rönsyily pois, asiakkuuksien hallintaa. Rutiinitkin pitää ajatella positiivisina.

Miten uudet ideat syntyvät?

Lenkkipoluilla – ei ainakaan työpöydän ääressä. Silloin kun pääsee hetkeksi irti työkiireestä.

Miten kehittäisit Suomesta yrittäjyyden yhteiskuntaa?

Kouluihin asennekasvatusta, korkeakouluihin Yrittäjyyden perusteet ja syventävät opinnot, sillä jopa valmiille ekonomeille yrityksen perustamiskuviot ja alv-käytäntö voiva olla peikko. Yrittäjyyden arvostaminen on tärkeää; Yhdysvalloissa ”Independent Entrepreneur” on tavoiteltava, muiden arvostama asema, mutta Suomessa kysytään: ”Milloin palaat oikeisiin töihin?”

Mitä olen oppinut…

… oikean työpaikan löytämisestä?

Olen urani aikana pyrkinyt olemaan avoin uusille tehtäville ja tarttumaan tilaisuuksiin. Myös omassa työssäni rehtorina haluan edesauttaa kaikin mahdollisin keinoin sitä, että oikeat ihmiset löytäisivät oikeisiin työpaikkoihin. Toivomme nuoren saavan nopeasti kiinni siitä, mille alalle hän haluaisi suunnata. Siksi pyrimme opintojen alkuvaiheessa tarjoamaan mahdollisuuksia nähdä eri aloja. Kaiken kantava voima työssäni on se, että näen nuoren pääsevän kauttamme työelämään.

… nuorten taitojen rohkeasta hyödyntämisestä?

Nykynuoriso elää aivan erilaisessa maailmassa kuin aikaisemmat sukupolvet. Nuorilla on nykyään paljon taitoja, joita pitäisi arvostaa ja hyödyntää enemmän työelämässä. Heillä on IT-osaamista, he ovat kansainvälisiä, ja he tuntevat verkostojensa kautta satoja ihmisiä ympäri maailmaa. Näitä ominaisuuksia pitäisi nostaa työpaikoilla rohkeammin esiin – sekä nuorten itsensä että työnantajien toimesta.

… nuorten syrjäytymisestä?

Opiskelevilla nuorilla menee keskimäärin hyvin, sillä he ovat koulutusjärjestelmän ja tukiverkon piirissä. Koulussamme syrjäytymiseen puututaan muun muassa JERI-projektin avulla, jossa annetaan täsmäapua sitä tarvitseville nuorille.  Viime keväänä saimme JERIn kautta neljä vahvasti koulumaailmasta poistumassa olevaa oppilasta jatkamaan koulua. Muutenkin yritämme saattaa nuoria työelämään, joka ottaa heistä seuraavan kopin.

Suurin huoli minulla on nuorista, jotka jäävät peruskoulun jälkeen ilman opiskelupaikkaa. Heillä on usein muutenkin ollut hankaluuksia koulunkäynnissä tai kotioloissa, jolloin omasta elämästä kiinni pitäminen on suuri haaste. Heille pitäisi saada tarjottua mahdollisuus koulutuspaikan muodossa. Mikäli koulun oppilaskiintiö ei riitä, pitäisi opiskelupaikkaa tarjota esimerkiksi tapauskohtaisesti yhteiskunnan tuella. Tärkeintä on, että saisimme syrjäytymisriskissä olevasta nuoresta kopin.

Juha Ojajärvi toimii Helmi Liiketalousopiston rehtorina. Helmi Liiketalousopisto kouluttaa nuoria ja aikuisia osaajiksi liiketalouden ja matkailun alan ammatteihin. Koulussa opiskelee noin 800 oppilasta, minkä lisäksi koulussa työskentelee 75 opettajaa ja muuta henkilökunnan edustajaa.

Markku Virtanen, Restamax

26.2.2013 14:28:23

Mikä yrittäjyydessä on parasta?

Kokonaisuus. Työpäivät ovat pitkiä ja haastellisia, ja vastapainona pidämme ilmapiiriin rentona. Voit luoda yrityksen omien arvojesi mukaisesti.

Mitä olet oppinut matkan varrella?

Iso kysymys. Muotoilisin näin: jos en olisi mitään oppinut, en olisi onnistunut työssäni. Tämä on jatkuvaa oppimista.

Miten uudet ideat toiminnan kehittämiseksi syntyvät?

Ravintoloihin liittyviä ideoita saa parhaiten matkustelemalla ja ulkoilemalla. Luen paljon markkinatutkimuksia ja seuraan tilastoja asiakkaiden käyttäytymisestä. 

Terveisesi yrittäjyyttä harkitseville.

Rohkeasti eteenpäin! Punnitse menestymisen edellytykset tarkasti.

Risto Pyysalo, Sepät Oy

11.4.2012 16:38:44

Miksi yrittäjyys?

Kyllä kai se on luonnevika. Olen aina ollut itsenäinen ja aktiivinen. Kun on vähän liian itseriittoinen, ryhtyy yrittämään itse. Sepät Oy:n perustaja palkkasi minut tänne Raision tehtailta ja sanoi, että "Mie katoin, et sie oot työhullu mies, sie sovit hyvin meille". Kun hän sitten jäi eläkkeelle, ryhdyin luotsaamaan firmaa.

Parasta työssäsi?

Haasteet. Koskaan ei tiedä, mitä sinä päivänä tapahtuu. Joka päivä tulee uusia haasteita ja joskus ne vaativat kaiken laittamista peliin. Olen onnekas, kun minulla riittää hyviä ja mielenkiintoisia haasteita.

Mistä innostut?

Vaimo sanoisi tähän, että melkein kaikesta! Mutta ehkä tähänkin voisi vastata, että haasteista. Innostun aina, kun tulee vaikea hetki, kun joudun oikein miettimään ratkaisua ja yrittämään uudestaan ja uudestaan. Rakastan tietämättäni sellaista, mitä moni ei varmasti rakasta. Innostun heti, kun on vähän hankalaa.

Entä mikä saa harmistumaan?

Laiskuus. Meillä ei ole yhtään laiskaa miestä. Minua harmittaa myös valehteleminen tai syyn vierittäminen toisen niskoille, se on kaikkein raskainta. Luottamustani ei voi pettää kuin yhden kerran.

Mistä saat virtaa?

Luonto on lähellä minua, joskus täytyy lähteä sinne mietiskelemän. Lappi ja meri, valokuvaus ja luonnossa kulkeminen. Riittää pelkästään, että kuljeskelen sateessa pitkin metsiä ja mietiskelen asioita. Se on sääli, ettei moni ymmärrä, millainen voima luonnossa on.

Kokemus, joka kasvatti?

Kun edellinen toimitusjohtaja ryhtyi jäämään taka-alalle, ryhdyin tekemään hänen hommiaan. Jouduin ottamaan ensimmäistä kertaa taloudellisen vastuun koko firmasta ja työstä itselleni, mikä tuntui aluksi todella raskaalta. Se on kasvattanut minua eniten.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

Liian huonosti, pitäisi jaksaa liikkua vähän enemmän. Kyllä se on niin, että terve sielu on terveessä ruumiissa. Kun aika ei riitä kunnon ylläpitoon, se näkyy töissä.

Mistä aika kehittämiselle?

Se ei ole vaikeaa, aikaa on autoa ajaessa, nukkuessa ja saunassa. Kaikki hyvät ideat saan jossain näistä kolmesta paikasta. Teen töitä tietämättäni yöllä eikä se rasita mua yhtään. Kun minulla on vaikeita tarjouslaskentoja, pyrin, ettei minun tarvitse saman päivän aikana saada niitä valmiiksi, vaan jätän pohdinnan yömyssyyn. Aamulla olen keksinyt monta hyvää asiaa siihen.

Teksti: Anna Korpi-Kyyny
Kuva: Mika Okko

Mitä olen oppinut…

…oman työn mielekkyydestä

Yrittäjyys kulkee koko elämän kanssa käsi kädessä – se on osa elämää, ja elämänhalu on vahva. Intoa löytyy, ja on vaikea edes sanoin kuvata, kuinka iloiseksi onnistumisista vielä tulee.

Työn mielekkyyttä kuvaa se, että joka aamu on hienoa lähteä töihin. Samoin työn tekee mielekkääksi sen monivivahteisuus, sillä yritämme koko ajan kehittää uutta ja sellaista, mitä kukaan muu ei ole keksinyt. Vielä ei ole tullut vaihetta, ettei huomenna olisi menty eteenpäin siitä, mitä tänään on tehty. Uskon, että tällainen omistajan luja tahto mennä eteenpäin on tarttunut myös muihin.

…onnistumisen hetkistä

Onnistumisia tulee päivittäin – ne syntyvät jo pienistäkin asioista, kun asiat loksahtavat paikoilleen. Esimerkiksi investointipäätöstä pohdimme aina pitkään. Päätöstä tehdessä tietää, että edessä on valtava työ, mutta toisaalta samalla tuntee yhtiön kasvavan. Kun hankimme uuden koneen, saamme sen vähitellen täyteen käyntiin ja lopulta tuotteet myyntiin, niin koen, että nyt onnistuimme.

Yhtä lailla tuotekehittely on eräänlaista investoimista. Ensin kehittelemme tuotteen ja paketin eli luomme kokonaisuuden. Onnen tunne on aika voimakas silloin, kun vihdoin saa valmiin paketin käteen ja huomaa, että sehän on viimeisen päälle hieno.

…kasvusta ja ruokatrendeistä

Ihmiset ovat nykyään erittäin kiinnostuneita ruoan alkuperästä ja tietynlaisesta kasvollisuudesta: siitä, että oikeat ihmiset ovat vastuussa ruoan valmistuksesta. Linja on mielestäni näkynyt kasvussamme, sillä olemme olleet juuri tällainen yhtiö jo 20 vuotta. Yhtiöllämme on aina ollut tietty kotipaikka, mikä sekin on iso asia.

Hyödynnämme lähitiloja, eli haemme raaka-aineemme paikallisilta tuottajilta. Käytännössä myös myymme paljon paikallisesti. Ketju on tällöin niin läpinäkyvä, että sen toimivuutta pystyy melkein käsin koskettelemaan.

 

Kivikylän Kotipalvaamo on perheyritys, joka valmistaa korkealaatuisia makkaroita, leikkeitä ja aidossa saunassa palvattuja tuotteita. Yritys viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan.

 

Teksti: Anni Sironen
Kuva: Jussi Partanen

Miksi yrittäjyys?

Tiesin jo nuorena, että ryhdyn jonain päivänä yrittäjäksi. Perheeni on yrittäjätaustainen, joten imin yrittäjyysgeenin äidinmaidossa. Se oli luonnollinen vaihtoehto. Kyse oli vain oikean hetken löytämisestä.

Parasta työssäsi?

Saan olla 100 prosenttisesti vastuussa kaikesta tekemisistäni ja tehdä töitä omien arvojeni puolesta. Yritystoiminta on luovaa työtä parhaimmillaan: ratkaisun löytämistä erityyppisiin tarpeisiin.Kun onnistun auttamaan asiakasta ja näen konkreettiset tulokset, parempaa motivaattoria ei ole. Ja myönteinen palaute tuntuu aina yhtä upealta.

Mistä innostut?

Kaikesta uudesta. Joskus hieman liikaakin. Välillä uusia ideoita täytyy väkisinkin laittaa hyllylle. Opettelen jatkuvasti keskittymistä. Hankkeet on saatava valmiiksi.

Entä mikä saa harmistumaan?

Prosessien hitaus - ja oma kärsimättömyyteni. Etenkin uuden liiketoiminnan kohdalla aika ajatuksesta toteutukseen tuntuu aina liian pitkältä.

Mistä saat virtaa?

Onnistumisen kokemuksista. Ystävistä ja perheestä.

Kokemus, joka kasvatti?

Kaikki elämän epäonnistumiset kasvattavat. Etenkin se, kuinka epäonnistumisen jälkeen nousee jaloilleen. Yrittäjän täytyy olla joustava ja ketterä.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

Ykkönen on veneily. Vesillä unohdan jopa yrittäjyyden. Kaiken perusta on se tylsä ja tuttu: liikuntaa ja terveelliset elämäntavat.

Mistä aika kehittämiselle?

Väitän, että harva yrittäjä kykenee varaamaan kalenteriinsa säännöllisesti aikaa kehittämiselle. Yrittäjä on usein jonglöörauksen mestari: ilmassa on monta asiaa yhtä aikaa. Itselleen on hyvä aika ajoin muistuttaa, ettei kaikkea tarvitse eikä saa tehdä yksin. 

Teksti: Heli Satuli
Kuva: Junnu Lusa

Teemu PiirainenDooxe on verkossa toimiva rakentamisen ja remontoinnin tarjouspyyntöpalvelu. Yritys on perustettu 2008, se työllistää kuusi ihmistä ja toimii valtakunnallisesti

Miksi yrittäjyys?

Vapaus. Minulle on tärkeää, että voin itse päättää, milloin otan päivän vapaata tai miten jaksotan lomani. Myös yrittämisen mukana tuleva laaja-alaisuus kiehtoo. Ennen yrittäjyyttä tein töitä hyvin kapealla alueella. Minulle sopii hyvin sekin, että taloudellinen toimeentulo on kiinni itsestäni. Jos ei ole asiakkaita, voi katsoa peiliin ja kysyä, mistä se johtuu.

Parasta toiminnassasi?

Nykyään opin jatkuvasti jotakin uutta, monelta eri alalta.

Mistä innostut?

Uusista haasteista ja niiden ratkaisemisesta. Jos joku toinen sanoo, että ei tätä pysty tekemään, minä innostun hakemaan ratkaisua.

Mistä harmistut?

Jos luvattu työ on tekemättä. Minulle on tärkeää, että asiat hoituvat sovitun mukaan eikä niiden perään tarvitse kysellä.

Mistä saat virtaa?

Onnistumisista, asioiden etenemisestä. Vapaa-aikana virtaa tulee urheilusta. Lenkkeilen, pyöräilen ja uin. Aiemmin harrastin kallio- ja vuorikiipeilyä, mutta kahden pienen lapsen isälle se on liian aikaa vievää. Perhe tuo sisältöä elämään ja on onnellisuuteni lähde.

Kokemus, joka kasvatti

Päätös irtisanoutua palkkatöistä ja ryhtyä yrittäjäksi 2004. Yrittäjänä kasvattava kokemus oli sijoittajasuhde. Kävimme puoli vuotta kiinteitä neuvotteluja sijoittajan kanssa ja olimme lähes loppumetreillä, kun hän päätti vetäytyä hankkeesta. Vei aikansa hyväksyä asia ja jatkaa eteenpäin lähtöpisteestä, uskoa yhä itseensä ja bisnesideaan.

Miten järjestät aikaa yrityksen kehittämiseen?

Hahmotan kokonaisuuden päässäni hyvin, jaan aikaa sen mukaan, missä on tarvetta. Kokonaisuus on hyvin hallinnassa, pieniä yksityiskohtia ja niiden kehittämistä varten käytän taulukko-ohjelmaa tai keltaisia lappuja. Kalenteri on hyvä apuväline.

Teuvo ZettermanRavintola-, pitopalvelu-, opastus- ja majoituspalveluja tarjoava Marskin Maja sijaitsee Lopella, mutta toiminta on valtakunnallista. Suurin osa asiakkaista tulee suur-Helsingin alueelta.

Miksi yrittäjyys?

Yrittäjä saa olla oman itsensä herra.

Parasta työssä?

Mikään päivä ei ole samanlainen kuin toinen. Vaikka tarinat ja ympäristö pysyvät samoina, erilaiset ihmiset tuovat jokaiseen päivään oman ulottuvuutensa. Jokaisessa meissä asuu pieni Marski. Kaikilla ei ole ollut hänestä tänne tullessaan aina kovin mielekäs kuva. Jokaisella se on vierailun aikana muuttunut.

Mistä innostut?

Kun huomaan onnistuneeni asiakastyössä. Se antaa puhtia ja innostaa tekemään tätä työtä.

Mikä saa harmistumaan?

Kaiken maailman turhanpäiväinen lakiviidakko. Joskus EU:n suunnalta on tullut jotain hyvääkin, mutta useimmiten tuntuu, että kaikki käännetään ranskan kielestä suomeksi jyrkimmällä mahdollisella tavalla.

Mistä saat virtaa?

Vaikka lomaa olisi luvassa vasta pitkän ajan kuluttua, niin tieto tulevasta ja sen odotus virkistävät. Kun lomapäivämäärät on lyöty lukkoon ja merkitty kalenteriin, jaksaa paiskia töitä pitkäänkin.

Kokemus, joka kasvatti?

En osaa näin yhtäkkiä sanoa mitään erityistä tilannetta tai kokemusta.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

Yritän toimia niin, että ei aina murehtisi tekemättömiä vaan iloitsisi siitä, mitä on tänään saanut aikaiseksi. Kun huomaa tänään onnistuneensa, niin tekemistään odottavatkin asiat tuntuvat mukavammilta. Lisäksi pieni valkoinen japaninpystykorva ulkoiluttaa minua säännöllisesti.

Mistä aikaa kehittämiselle?

Yrittäjällä ei ole ylimääräistä aikaa. Kehitystyötä tehdään toisella aivopuoliskolla samalla, kun toisella tehdään päivän työtä.

Altona Mining syntyi helmikuussa 2010 Vulcan Resourcesin ja Universal Resourcesin fuusiosta. Se on australialainen pörssiyhtiö, jolla on toimintaa Australiassa ja Suomessa. Yrityksellä ei ennen Outokummun kupariprojektia ole toimivia kaivoksia, mutta Kylylahden kaivoksen lisäksi Altona Mining kehittelee parhaillaan suurta kupariprojektia Pohjois-Queenslandiin, Australiaan.

Miksi yrittäjyys?

Se on itsestäänselvyys, kaivostoiminta on liiketoimintaa. Olen koulutukseltani geologi, mutta en alkanut tutkijaksi vaan lähdin liike-elämään. Yrittämisen kautta näkee työnsä tuloksen.

Parasta työssäsi?

Kansainvälisyys ja monipuolisuus. Paljon mielenkiintoisia projekteja, joita on saanut nähdä ja joissa on saanut olla mukana.

Mistä innostut?

Hyvistä tuloksista. Jos jostain löytyy uutta malmia, se luo pohjaa uudelle.

Entä mikä saa harmistumaan?

Jos hommat eivät etene suunnitelmien mukaan. Vaikka itse tekisi miten hyvin tahansa, saattavat ulkopuoliset syyt tuoda hankaluuksia.

Mistä saat virtaa?

Monipuolisesta liikunnasta. Talvella murtomaahiihtoa, kesällä lenkkeilyä. Myös mökkeilemällä pääsee hetkeksi eroon työasioista.

Kokemus, joka kasvatti?

Vuodet Australiassa ja Kanadassa. Siellä tuli perspektiiviä Suomeen päin: emme ole maailman navassa. Se oli kymmenen vuoden prosessi, jonka jälkeen olen suhtautunut Suomessa tehtäviin eri tavalla.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

Kyllä se on se liikunta.

Mistä aika itsensä kehittämiselle?

Sen kun tietäisi. Työpäivät ovat pitkiä, ja omasta ajasta on pulaa. Ehkä se jatkossa helpottuu, kun saadaan kaikki rakennettua valmiiksi organisaatiota myöten.

Essi Ahtola oli 18-vuotias abiturientti, kun hän perusti muutama vuosi sitten ensimmäisen yrityksensä. Vaatemerkin nimi Pourquoi Pas kuvasi Essin asennetta: "Miksi ei?". Tutustuessaan muotoilu- ja kulttuuriyrittäjien maailmaan hän huomasi nopeasti, miten paljon muotoilu- ja taidealan yrittäjiä maastamme löytyy. Tutkittuaan tilannetta tarkemmin hän ymmärsi, ettei nousevien nimien näkyvyys saati myynti ollut loisteliasta. Näin syntyi Kreative Generation, nykykulttuurin ja taiteen promootioyritys, jonka tarkoitus on tuoda esiin kotimaisia kulttuuri- ja taidealan nousevia nimiä kansainvälisesti.

Miksi yrittäjyys?

Se on elämäntyyli, joka pakottaa mutta mahdollistaa jatkuvan luovan ajattelun ja uusien ideoiden kehittämisen. Se myös velvoittaa ihmisen ottamaan vastuuta itsestään ja ympäristöstään.

 

 

Parasta työssäsi?

Se miten lahjakkaiden ihmisten parissa saan toimia.

Mistä innostut?

Mahdollisuuksista. Miten suomalaiset tuotteet voisivat menestyä maailmalla. Miten suureksi tämä verkkokauppa voisi kasvaa. Kun näen, miten ihmiset innostuvat muotoilusta ja taiteesta.

Entä mikä saa harmistumaan?

Suomalaiskuluttajien ostotottumukset ja se, että kulttuurin pitäisi tulla tänne ilmaiseksi. Tämän vuoksi pääkohderyhmä yritykselleni ja sen palveluille ei ole suomalaiset kuluttajat.

Mistä saat virtaa?

Muista yrittäjistä, ehdottomasti. Yrittäjistä jotka eivät sano, että mä olen hullu, vaan sanovat minun tekevän hyvää työtä ja kannustavat eteenpäin.

Kokemus, joka kasvatti?

Lookin’ Good, Finland! ‑kulttuurifestivaalin järjestäminen, koko prosessi ja tapahtuman luominen lähes nollakokemuksella. Tämä vuosi on minulle kuin vuosi huippuyliopistossa business-linjalla. Sen sijaan, että menen lukemaan paperista, miten tällaisia tapahtumia tehdään, niin mä olen tehnyt sellaisen nyt.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

Ikävä kyllä olen aika roller coaster -persoona. Paahdan ja paahdan. Sitten väsyn ja itken puoli päivää. Välillä täytyy järjestää ajatuksia, jotta tuntuu että tekemisessä on järkeä.

Mistä aika kehittämiselle?

Tätä mä teen, kokopäiväisesti. Kaikilla on työnsä – tämä on mun työ.

Martti JokelainenMiksi yrittäjyys?

- Suomi tarvitsee yrittäjiä. Olen vastuunkantajatyyppi.

Parasta työssäsi?

- Haasteet, onnistuminen ja ihmisten kanssa yhdessä toimiminen.

Mistä innostut?

- Innostun yleensä silloin, kun puhe on innovaatioista ja uusista mahdollisuuksista.

Entä mikä saa harmistumaan?

- Byrokratia, näköalattomuus ja pienisieluinen kaavamainen ajattelu.

Mistä saat virtaa?

- Perheestä ja työtovereista. Toivon, että kaikki meistä saavat toisistaan virtaa.

Kokemus, joka kasvatti?

- Vuonna 2009 jouduimme sopeuttamaan toimintojamme. Siihen asti olimme kuvitelleet, että mikään lama ei voisi koskettaa meitä. Se kasvatti ja teki nöyräksi, sillä haluamme kantaa vastuumme henkilöstöstämme.

Miten pidät huolta jaksamisestasi ja työkyvystäsi?

- Säännöllisellä työ- ja vapaa-ajalla.

Mistä aika itsensä kehittämiselle?

- Vanhempana kiinnostuksen kohteet seuloutuvat tarkemmin kuin ennen.


Ouman oy on kehittänyt jo yli 20 vuoden ajan tuotteita, joilla optimoidaan kiinteistöjen energian kulutusta. Miten sinä voit säästää luontoa? Tutustu lisää
www.ouman.fi.

Miten motivoit henkilökuntaa, yrittäjä Tuija Karlsson?

Maksan työntekijöille keskimääräistä parempaa palkkaa sekä myös vapaaehtoista eläkevakuutusta. Sovimme lomat niin, että jokainen saa lomailla haluamanaan ajankohtana. Mikäli työntekijä tarvitsee vapaapäivän, myönnän sen ainakin osittain palkallisena. Annan myös positiivista palautetta ja keskustelen muustakin kuin työnteosta.

Mikä antaa virtaa työhön?

Ihanat asiakkaat ja hyvät työntekijät! Työ on päivittäin vaihtelevaa, mikä tekee sen kiinnostavaksi. Erilaisten työtehtävien kohdalla etsin sopivia ratkaisuja ja voin osallistua kehittämiseen.

Miten pidät huolta työkyvystä?

Otan välillä aikaa itselleni, esimerkiksi mökkiviikonloppuina, metsätöissä, pihaa hoitaessa ja lukiessa. Pidän myös kunnon kesäloman tai vapaapäiviä keskellä viikkoa. Jaan kokemuksia kollegoiden kanssa.

Miten kehitän itseäsi yrittäjänä?

Seuraamalla alan lehtiä ja kirjallisuutta, ja osallistun messuille ja tapahtumiin. Tapaan myös kollegoita sekä aine- ja välinevalmistajia.

Tuija Karlsson Oy on espoolainen siivousalan yritys, joka tarjoaa monipuolisia siivouspalveluja pääkaupunkiseudulla kokemuksella ja alan vankalla ammattitaidolla.
 
 

Miten ylläpidät ammattitaitoasi, valokuvaaja Marja Ruusu?

Omaa ammattitaitoani kehitän osallistumalla oman alani koulutustilaisuuksiin. Olen myös aktiivisesti mukana muun muassa Suomen Fotokauppiaiden järjestämillä kursseilla.

Mikä motivoi sinua?

Virtaa työhön antavat perhe ja ystävät. Sauvakävely auttaa minua pysymään kunnossa.

Studio Ruusu Ky:n yrittäjä ja valokuvaaja Marja Ruusu

 

 

Mikä auttaa jaksamaan työssä?

10.12.2010 13:19:34

Mikä auttaa jaksamaan työssä, toimitusjohtaja Mari Laaksonen?

Meidän oma työporukka on kaikkein tärkein ja suurin tekijä omassa työssä jaksamisessa. Työpaikalla kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Työntekijät tekevät samaa työtä, ja kaikki ovat tasavertaisessa asemassa titteliin nojaamatta. Jokainen kantaa kortensa kekoon ja joustaa tarvittaessa.

CLEANMARIN OY:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Mari Laaksonen

 

 
 

 

Kuinka paljon ehdit lomailla?

10.12.2010 13:18:07

Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan 10 prosenttia yrittäjistä ei pidä lainkaan kesälomaa. Yrittäjien kesäloman pituus on keskimäärin kaksi viikkoa, kun toiveena on neljän viikon yhtenäinen kesäloma.

Kuinka paljon ehdit lomailla, yrittäjä Asko Ahlbom?

Tämän vuoden aikana olen pitänyt viisi viikkoa lomaa, kesälomalla olin kolme viikkoa. Töistä ei pääse lomalla kokonaan irti, koska puhelin on aina äänettömällä mukana ja sitä tulee seurattua. Sähköpostit välitän muille työntekijöille, mutta tärkeät asiakkaat hoidan lomasta huolimatta.

Turvatalo Tapiolan Yleishuolto Oy:n yrittäjä ja toimitusjohtaja Asko Ahlbom